sâmbătă, 14 martie 2015

Ponta: “După mine potopul!” Dar cine este Victor Ponta?

De la o saptamana la alta observam lesne cum creste entropia in sistemul societatii romanesti. Nefiind detectabile deocamdata cauzele reale, si neputand deslusi vreun plan si nici vizualiza finalitatea fenomenelor provocate, deci ramanem cu viziunea … cetii. Ce-am putea deslusi totusi prin aceasta ceata?
1. Prima data, despre Ponta:
Ponta. Victor Ponta: copilul teribil al “sistemului” romanesc, “micul Titulescu”, Che Guevara de Dambovita , s.a.m.d.
Expresia din titlu, ce apartine cuplului Ludovic al XV-lea plus amanta, exprima fidel comportamentul curent al lui Ponta. Acesta, mai intai a folosit PSD si forta baronilor pentru a prelua puterea pentru “Pontaghiţă”, iar partidul si baronii l-au preferat in 2010 de sef datorita relatiei demonstrata cu “camarila lui Basescu”, cu George Maior, seful civil al SRI, cu o anumita retea din justitie, pe scurt, pentru “ingredientele” ce le-ar fi putut garanta atunci imunitatea in fata legii. In plus, au calculat ca Ponta, ajungand presedintele Romaniei, vor avea rezolvata problema imunitatii, in baza complicitatilor penale derulate impreuna cu noul presedinte. Unul, Ponta, pragmatic si bine asistat, ceilalti, baronii si colegii de partid, bieti naivi ce pareau smecheri…
Azi, baronii infunda puscariile sau sunt pe drumul catre penitenciare, la fel si colegi de facultate/partid/guvern, cum ar fi Sova, Dragnea, Valcov. Nici prietenul/partenerul sau Ghitza nu se mai simte bine deloc; ca sa nu mai vorbim despre sora si cumnatul lui Victor Ponta; sau despre mama sa, doamna Naum; si cine-o mai urma…
Doar Victor peroreaza inca băţos (dar evident confuz!) de la tribuna Guvernului, vrand sa sugereze “armatei” personale ca singura solutie a problemelor lor este ramanerea sa in functie; numai ca “ostenii” incep sa priceapa ca exact pe durata mandatului “generalului” Ponta problemele lor s-au acutizat, multiplicat, iar singurul protejat real a fost doar… Victor Ponta. Si a ramas asa, protejat, cu toata puterea in mainile sale, chiar si dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale, distrugand efortul colectiv al sustinatorilor sai, exclusiv din cauza greselilor personale, atentie, dintr-o campanie electorala aproape castigata din start. Uriasa contraperformanta! (“autorasplatita” rapid cu un concediu in Dubai, marca “Pontaghita”, departe de privirile dezaprobatoare ale “ostenilor” :-) ).
Nu mai lungesc vorba, ce vreau sa exprim este ca, in mod evident, avem de a face cu un cinic plan de salvare personala a lui Ponta, ce va continua sa asiste pasiv la sacrificarea apropiatilor sai in speranta fie a saturatiei sistemului, fie a aparitiei providentiale a vreunei entitati cu care sa-si poata negocia iesirea si linistea. Personala! Si pentru ca am promis in titlu un raspuns, important astazi pentru colaboratorii/colegii/adversarii/prietenii lui Ponta (Klaus Iohannis, Traian Basescu, Gabriel Oprea, Florian Coldea, Laura Codruta Kovesi, Liviu Dragnea, George Maior, Vasile Blaga, Ioan Rus si multi altii… :-) ), ii asigur  ca acesta este “cel pe care daca nu-l lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti”. Anii de cand il cunosc/.observ/ajut/analizez/critic m-au convins fara dubiu de acest fapt!
2. Dezastrul coabitarii Basescu-Ponta este puternic relevat azi de evenimentele ulterioare, de la arestarea sefei DIICOT Alina Bica, la ispravile lui Tiberiu Nitu in favoarea lui Pontaghita pomenite de catre analisti, si mai recent de administrarea si mediatizarea cazului Vanghelie (unde s-a remarcat clar o aripa “devianta” la nivel de DNA, de inspiratie Pontaghita). Daca impunerea Laurei Codruta Kovesi ca sefa DNA poate fi considerat un succes singular al coabitarii, inseamna ca egoismul/interesele imediate ale protagonistilor Basescu si Ponta au fost determinante in administrarea unei operatiuni bine ambalate in staniol, urat mirositoare in continut, si vorbesc doar despre partea de justitie…
3. Sondajul despre anticoruptie al lui Vasile Dancu ne confirma setea de razbunare a romanului batjocorit, umilit, mintit. Spectacolul arestarilor, in loc sa produca tristete, produce la nivelul maselor o efervescenta fara continut pe care nu cred ca are cine sa o converteasca azi intr-o miscare constructiva. Ranjetul de razbunare al oamenilor de rand, desi legitim, nu lasa prea multe sperante pentru o abordare lucida in 2016. Si doua aspecte din sondaj: pricep clasarea Laurei Codruta Kovesi pe locul intai referitor la incredere (inteleg eficienta si claritatea in actiuni), nu concep in schimb aparitia in top a Monicai Macovei, ea fiind de departe, unul dintre cei mai inconstanti, inconsistenti, antiromani politicieni ce evolueaza pe scena publica.
4. Mineriada de inspiratie  Iliescu-KGB va fi anchetata din nou. Nu stiu sa prognozez azi cate capete de acuzare au fost eludate, cate nu s-au prescris, daca e un mijloc de presiune a lui Ponta asupra lui Iliescu in jocul intern din PSD, s.a.. Am in schimb doua lucruri clare: odata cu ancheta se redeschide discutia publica asupra metodelor KGB-iste, gen mineriada, folosite de catre Iliescu si ai sai dupa lovitura de stat din 1989, discutie ce va permite generatiei mai tinere sa discearna bine diferenta specifica intre euratlantism si eurasiatism, respectiv democratii liberale si autocratii; al doilea fapt de subliniat,  pripeala lui Traian Basescu de a-si aroga merite “superioare” in administrarea cercetarii evenimentelor legate de mineriade, pripeala ce-l sugereaza ca actionand deocamdata fara proiect si explicit revansard; mai ales ca Traian Basescu a postat pe facebook despre dosarul mineriadei, evitand sa explice responsabilitatea expresa a guvernului de-atunci (pe care o cunoaste bine!) , pentru ca impuscatii din iunie 1990 n-au mai fost opera “batelor minerilor”; si-n plus, atacul voalat a lui Basescu la adresa sefei DNA este chiar ciudat, mai ales ca a evitat sa mentioneze aici problemele majore in constructia dosarului de catre procurorul Dan Voinea, acelasi procuror, ce-a fost “acuzatorul-mincinos” al sotilor Ceausescu din simulacrul de proces din decembrie 1989; iar Traian Basescu stie de ce a fost Voinea nominalizat sa acuze/instrumenteze dosarele, si legat de “revolutie” si despre mineriada…
5. Euratlantismul si dezbatarea semnificatiilor sale pentru Romania si regiune, au intrat intr-un con de umbra pe durata mandatului lui Barack Obama, respectiv a mandatelor ambasadorilor sai la Bucuresti. De ce s-a intamplat asta la Washington, e treaba geopoliticienilor sa comenteze. Cum s-a repercutat asta la Bucuresti insa, vom afla cu ipotetica ocazie a vreunei dezbateri la care, cel putin  Traian Basescu si George Maior vor trebui sa accepte sa discute deschis. Nu as comenta in plus, deja “temperatura” legata de acest subiect este crescuta peste o anumita limita :-) .
Totusi, de remarcat ca marti 17 martie Mark Taplin se reintoarce la Bucuresti si redeschide dezbaterea euratlantism versus eurasiatism, in plina fierbere europeana legata de ineficienta negocierilor si abordarilor Merkel-Hollande in fata tarului Putin. Aici este de urmarit discutia legata de schimbarea axei geopolitice a Romaniei si “reglajul fin” ce implica o atare schimbare (reglaj greu de detectat oricum, mai ales de catre un minister de externe roman, cu Aurescu in frunte, ce nu sesizeaza diferenta… pe harta (!!) intre Germania si Franta).
Sau, cu un zambet amar, sa subliniem tot aici penibilul situatiei in care un lobby-ist american, platit de catre mana dreapta a unui fost prim-ministru, azi consilier al lui Iohannis, desanteaza in opinia publica romaneasca cu abordari “americane” ce desfiinteaza actiunile DNA de identificare/pedepsire a infractorilor; asa-zisul “atlantist”, a fost acompaniat de catre jurnalisti/.masoni (inclusiv din zona Sibiului:-) ), ce au multiplicat opinia sa (evident, contra cost!), sugerand in acelasi timp ca asta ar fi si opinia “unchiului Sam”… Dezolant!
6. “Pierdut Jurnalism! Il declar nul!” – asta era potentialul titlu al editorialului de azi, daca nu credeam ca disperarea/deconspirarea lui Ponta ar fi mai sugestiv de subliniat pentru aceasta saptamana. Nu voi da curs azi tentatiei de a descrie ce se intampla acum in mass-media, acest fapt complex nu poate fi descris pe scurt. Promit un editorial viitor doar pe acest subiect unghiular pentru evolutia societatii romanesti.
Un fapt doar: vineri seara, din studiourile “Romania TV”, adica Ghitza TV, (de fapt studiourile “Realitatea TV” subtilizate de catre Sebi Ghitza prin semnatura fostului director Sorin Enache!) s-a produs o  manipulare greu de descris si de caracterizat, ce semnifica problemele majore atat la nivel de patronat, cat si de angajat, in mass-media romaneasca.
Ce-am inteles eu: un patron-deputat, Sebi Ghitza (ce n-a fost identificat precum Oana Mizil ca avand activitati incompatibile cu functia!), dicteaza niste minciuni moderatorilor/realizatorilor programelor; acestia, desi stiu ca nu e dovedit nimic, sub spectrul presiunii si teoriei patronului (si-al propriului neprofesionalism si… pupincurism!), nu doar ca  prezinta minciunile telespectatorilor, dar le si impun participantilor la dezbatere (jalnici si ei, fara onoare si fara reactie in fata evidentelor delatiuni…); subiectul era Vanghelie si relatia sa cu Rares Bogdan, iar prin intermediul acestuia, cu insusi presedintele Iohannis (ambii, de pe pozitii net diferite, critici consecventi ai fenomenului de devalizare a bugetului national de catre Pontaghita); fara nicio cercetare/confirmare, dar cu mult aplomb, intr-un stil neosovietic, fara sa fie contrazisi de catre nimeni, respectivii au emis timp de trei-patru ore minciuni pe banda rulanta; si atentie, ideea discutiei era, nici mai mult nici mai putin, despre faptul ca Rares Bogdan ar fi luat bani la punga (350.000 euro!) sa-i asigure lui Vanghelie legatura cu Iohannis pentru a forma o noua majoritate parlamentara ce sa-l dea jos pe Ponta! Nimeni n-a tresarit in studio, nimeni nu a intervenit de la cei vizati politic (Presedintie, PSD, Geoana, Blaga, etc.), CNA-ul n-a sunat sa domoleasca elanul delationist cu implicatii de scandal la varful statului roman, etc.
A intervenit doar Rares Bogdan, intr-o incercare cvasiinutila de a stabili lipsa de dovezi si neadevarul, si a sfarsit prin a fi aproape ridiculizat, atat prin tacerea dezaprobatoare a  participantilor (printre care Norica Nicolai sau Bogdan Chireac!), cat si prin titlurile mincinoase de pe ecran, ce deturnau evident spusele lui. Executie sumara , la ceas de seara. Razbunare a unor mafioti (dovediti), in fata unuia ce le critica demersurile ilegale si antinationale.
Deocamdata atat, suntem doar la inceputul “telenovelei 2015”, ce se desfasoara aparent fara scenariu si fara regizor.
Si-un gand de final: se zice “nu mor caii cand vor cainii”. Oare mai e valabil si azi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu