sâmbătă, 7 martie 2015

România sperie America. Democrația se face pe bază de corupție?

Cand am ajuns la preferatul Sarbucks, de pe York Avenue, locul unde imi citesc zi de zi ziarul, de obicei, “Wall Street Journal”, m-am bucurat ca de data asta dau peste un numar din “The New York Times”. Si m-a izbit acest titlu: “Romania’s Anti-Corruption Mania”! Na, romanii sunt grav bolnavi, sufera de mania anti-coruptiei, asa cum se spune despre un psihopat ca sufera de mania persecutiei! Si cand ni se semnaleaza acest lucru? Pe 4 martie. Zi fatala pentru noi, cand a fost cutremurul din ’77!
In final, aflu ca autorul articolului, un anume Patrick Basham, este director al Democracy Institute, ca mai apoi sa aflu ca e un protector al jocurilor de noroc! Si in acest articol, care a aparut si in versiunea Internationala a ziarului, dl. Director, specializat in studii democratice, ataca dur procurorii din Romania, politica judecatoreasca de la Bucuresti, adica e un articol impotriva campaniei anti-coruptie. Spune ca ceea ce se intampla la Bucuresti, arestarile in lant pe tema coruptiei, nu e de bine, sunt un pericol la adresa democratiei!

Ohoo, zapada de primavara care cade in valuri de cateva zile nu e nimic fata de ce am citit acum si n-as fi crezut s-o fi citit chiar in “The New York Times”. Da, dar tot aici am intalnit mai an pledoariile federaliste ale lui Tokes et co impotriva Romaniei!
Noul atac are insa o conotatie fantastica, e ca un diagnostic pus asupra istoriei, asupra civilizatiei, asupra democratiei! Adica ne ofera clar cheia situatiei in care ne aflam, noi si lumea. Dupa unele semne ale realului, ma asteptam al un asemenea afront. Pai nu se spune ca America e tara imperialista, care si-a consolidat democratia pe baza de jocuri de noroc, noroc de toate felurile, pe toate fronturile?! Sigur, daca sunt arestati toti oamenii de afaceri, adica oamenii corupti, fiindca nu exista altfel de oameni de afaceri, decat corupti, aceasta e definite lor, atunci unde ajungem? La comunism, la lichidarea inegalitatilor, a celor mai smecheri, a profitorilor, a celor care au metode sa-i insele pe altii.

Iata ca se recunoaste, prin vocea celui mai mare cotidian al Americii, ca democratia se face pe baza de coruptie. Se elimina coruptia, se elimina democratia.Dar d-l protector al jocurilor de noroc nu stie ca in Romania nu poate fi eliminata coruptia, ca ea e o plaga infinita, ca tine de sute de ani. Nici comunismul nu a putut-o elimina, dimpotriva, a consolidat-o prin aparitia unei clase puternice de hulpavi, numita burghezia socialista.
Apoi arestarile se fac de ochii lumii, sa auda si madam Merkel, si Unchiul Sam ca la Bucuresti se lucreaza. Cei 7 sau 17 granguri judecati si bagati la zdup sunt mizilic fata de marea masa a coruptilor, de hotia institutionalizata si generalizata.

Si totusi, am trait-o si pe asta, e un semn, ca sa vad ca Romania poate speria America. Nu America ne-a speriat pe noi, care am suportat bombardamentele americanilor, apoi i-am tot asteptat sa ne elibereze de sovietici, dar tot noi ne-am eliberat si tot noi ii invitam pe americani sa faca din Romania un focar anti-rusesc, ceea ce ne-a pus direct in starea de razboi cu marele Ivan.

E un moment cand se prefigureaza o noua etapa in politica romanesca: se da de la New York semnalul ca procurorii Romaniei s-o lase mai moale cu arestarile, cu anti-coruptia. Autorul articolului, Basham, parca ar fi din neamul lui Bashescu, fara nici un balsam, prevede o Romanie ca un “stat al procurorilor”. Am trait s-o citesc si pe asta, ca americanii sa-i planga pe cei arestati, pe Adrian Sarbu, de pilda, in general, pe coruptii Romaniei! Si concluzia schizoida ca anti-coruptie in Romania inseamna anti-americanism!
Dar ii asigur pe toti americanii ca nu exista nici un pericol ca Romania sa scape de coruptie si de corupti! Exclus! Sa nu-si imagineze ca procurorii Romaniei sunt niste sperietori, niste incoruptibili, un fel de supermeni. Sunt si ei romani, din acelasi aluat cu hotii. Ca maine se schimba foaia, si-i vedem pe hoti ca-i aresteaza pe vardisti. Poate ca dom’ Basham nu a auzit de dom’ Dan sau de dom’ Gigi, care nici nu a intrat bine la parnaie, ca a si iesit. S-a retras numai putin sa-si conduca afacerile din puscarie, sa vada cum e mai bine, iar acum incepe iar s-o faca pe justitiarul! Presa e fericita, i-a venit obiectul fara de care se dadea de ceasul mortii! Incepe iar vantatoarea de mistreti. Deci si coruptii si incoruptibilii n-au mama, n-au tata. Accidental acum nu sunt in aceeasi barca, fiindca o cer “enteresele” multinationale. Dar ia sa lase domnii de peste parleaz jos garda, sa vezi atunci cafteala generala!

Iata ce insemana presa libera, adica o presa platita, dirijata, fiindca miroase de la o posta ca e ceva curat-murdar, nene Iancule, asa cum alde Tokes si-au facut tot in “New York Times” propaganda pentru autonomia Tinutului secuiesc!

Sigur, americanii stiu bine ca democratia se consolideaza cu ajutorul mafiei. Ori daca nu e mafia, e jale, se cade in comunism. Dar ei nu au trecut prin comunism, nu stiu ca si in acest sistem exista mafie, mafia comunista, nomenclaturista.

Asadar, intre doua extreme, e bine ca romanii sa se uite in trecutul lor brav, in marile lor momente de independenta si cumpana istorica. Vor avea ei clarviziunea sa depaseasca acest moment de menghina, aflat intre estul apropiat si vestul indeparat?

Grid Modorcea

Corespondenta de la New York

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu